Uvodna reč

Poštovane koleginice i kolege,

Mašinski fakultet u Nišu, Katedra za termotehniku, termoenergetiku i procesnu tehniku i Društvo termičara Srbije, nastavljajući ciklus naučno-stručnog rada na problemima Energetike–Efikasnosti–Ekologije, organizuju Međunarodni simpozijum termičara Srbije–SIMTERM 2017, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Očekuje se da simpozijum SIMTERM 2017 okupi istraživače, eksperte, inženjere, projektante, predstavnike institucija i privrednih organizacija, iz Srbije ali i drugih zemalja, zainteresovanih za razmenu naučno-stručnih informacija i iskustava iz tematike simpozijuma.

Proteklih godina je promenjen privredni sistem u pravcu tržišne ekonomije, privatnog vlasništva, intenzivnog osnivanja malih i srednjih preduzeća. Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije najveći naglasak stavlja na ulaganja u nauku i tehnologiju, što za Republiku Srbiju predstavlja jedini način za uspostavljanje održive privrede i društva, sa ciljem da obezbedi primenu rezultata osnovnih i primenjenih istraživanja. Usmerena osnovna i primenjena istraživanja imaće prioritet u narednom periodu, a rezultati istraživanja meriće se doprinosom povećanju nacionalnog dohotka.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja finansira naučnoistraživačke projekte, pored ostalih i projekte iz oblasti energetike i energetske efikasnosti. 18. Simpozijum termičara je prilika rukovodiocima ovih projekata i svih istraživača da prikažu ostvarene rezultate i ukažu učesnicima skupa na potencijalne mogućnosti primene tih rezultata u praksi.

Izabrani radovi, nakon dodatne recenzije, će biti štampani u časopisima Thermal Science, Facta Universitatis Series Mechanical Engineering, Termotehnika.

Međunarodni Simpozijum sa pratećom izložbom opreme i dostignuća, pod sloganom:

Energetika – Efikasnost – Ekologija

će biti održan u Sokobanji, od 17. do 20. oktobra 2017. godine.

Pozivamo Vas i radujemo se vašem učešću na 18. Simpozijumu termičara Srbije.

Dr Mirjana Laković Paunović

Predsednik Organizacionog odbora